StoryEditorWiadomości rolnicze

UE z rekordowym eksportem żywności

28.05.2017., 15:05h
Eksport produktów rolno-spożywczych z państw UE osiągnął rekordową wartość niemal 12,7 mld euro w marcu 2017 r. Jest to o 1,3 mld euro, czyli o 11% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie marzec 2017 był miesiącem z największą wartością eksportu w ciągu ostatnich pięciu lat. Tak dobre dane zawiera raport opublikowany przez Komisję Europejską 18 maja 2017 r.      

Największy wzrost wartości eksportu unijny sektor rolno-spożywczy odnotował w handlu z USA (+200 mln euro), Japonią (+112 mln euro), Rosją (+98 mln euro) i Szwajcarią (+82 mln euro). Z kolei znacznie spadł unijny eksport do Egiptu (-75 mln euro) i Jemenu (-28 mln euro).

 

W ciągu 12 miesięcy od kwietnia 2016 r. do marca 2017 r. wartość eksportu rolno-spożywczego w UE wyniosła 133,5 mld euro, co oznacza wzrost o 3,6% w ujęciu rok do roku. W tym czasie największymi odbiorcami żywności z Europy były głównie USA, Chiny, Szwajcaria, Japonia oraz Rosja.

 

W ciągu ostatniego roku znacznie wzrosła wartość wyeksportowanej wieprzowiny (+1,35 mld euro), produktów mięsnych i tłuszczu (+596 mln euro), cukru z buraków (+204 mln euro), czy serów (+202 mln euro) oraz świeżego mleka, śmietany i jogurtów (+101 mln euro). Niestety, spadła wartość wyeksportowanej pszenicy (-739 mln euro) i innych zbóż (-906 mln euro) czy mleka w proszku (-321 mln euro).

 

Jeśli chodzi o import produktów do UE, to w ciągu ostatnich 12 miesięcy głównymi krajami pochodzenia były Brazylia, USA, Argentyna i Chiny. Największy wzrost importu odnotowano w ziarnie kakaowca, warzywach i cytrusach. Pm

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 05:38