Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, kilka razy wałkować i składać (można też tłuc ciasto wałkiem). Cieniutko rozwałkować ciasto, wycinać paski szerokości około 3 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na brązowy kolor. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/3 szklanki śmietany, olej lub smalec do smażenia
Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, kilka razy wałkować i składać (można też tłuc ciasto wałkiem). Cieniutko rozwałkować ciasto, wycinać paski szerokości około 3 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na brązowy kolor. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.