Michał Dąbrowski – prezes zarządu OSM SkierniewiceOsm Skierniewice
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Chcą robić najwięcej mozzarelli w Polsce. Ambitne plany mleczarni

28.09.2025., 14:00h

Z Michałem Dąbrowskim – prezesem zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skierniewicach rozmawia Beata Dąbrowska

Kiedy rozpoczął pan pracę w OSM Skierniewice?

– Niedawno, bo dopiero od 1 kwietnia br., niemniej to wystarczający czas, by przekonać się, jak bardzo doświadczonych mamy producentów mleka (dostarczających do nas najwyższej jakości surowiec) oraz wykwalifikowanych pracowników zakładu, którym na wstępie pragnę serdecznie podziękować za świetną współpracę.

Pomimo że zarządza pan skierniewicką spółdzielnią od niespełna pół roku, to niewątpliwe mleczarskie doświadczenie ma pan już ogromne?

– Tak, to prawda. Jestem absolwentem wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Przez większość mojej kariery zawodowej związany byłem ze Spółdzielnią Mleczarską Mlekovita. Przez 8 lat pełniłem funkcję dyrektora Oddziału w Sanoku. Bardzo sobie cenię zdobyte doświadczenie, które teraz wykorzystuję w OSM Skierniewice.

Od lat skierniewicka mleczarnia serami mozzarella słynie, czy tak będzie dalej?

– Jak najbardziej! Produkcję sera mozzarella zdecydowanie chcemy rozwijać. Chcemy, by ser mozzarella z logo OSM Skierniewice widoczny był na półkach sklepowych nie tylko w regionie, ale w całym kraju. Posiadamy szeroką ofertę sera mozzarella: ser mozzarella w bloku i wałku przeznaczony do pizzy o różnych gramaturach od 500 g do 5 kg, ser mozzarella wiórki, ser mozzarella kula 250 g i wędzona 230 g, ser mozzarella w zalewie kulka 125 g, kulka 100 g, ser mozzarella mini 100 g, w kubku 125 g i w kubku 400 g. Produkujemy także ser mozzarella w kuwecie 3,5 kg i 5 kg dla kanału HoReCa, w której jesteśmy bardzo mocni, a nasz ser trafia do większości odbiorców zajmujących się wykorzystywaniem mozzarelli do dań gotowych, do różnych sałatek i tego, co zdobyło obecnie ogromną popularność, czyli diet pudełkowych. Tak więc większość dań gotowych i sałatek, które dostępne są na sklepowych półkach zawierają mozzarellę z naszego zakładu.

Ale sery mozzarella to nie jedyny – chociaż sztandarowy – produkt OSM Skierniewice?

– Produkujemy również masło i produkty w proszku: serwatkę słodką w proszku, mleko odtłuszczone w proszku i mleko pełne w proszku. W ostatnich latach produkcja masła była mocno zredukowana. Wracamy do jego produkcji, zwłaszcza że posiada ono znak „Jakość i Tradycja”, co może tylko świadczyć o jego jakości i dawać dodatkowe powody, aby je wybrać. Obecnie produkcja masła wynosi około 20 ton miesięcznie, jednak liczymy na sukcesywne zwiększenie produkcji. Brak produktu na rynku przez ostatnie lata nie ułatwia sprzedaży, a powrót na rynek trwa. Trzeba odbudować zaufanie klientów w tej kategorii, jednak jesteśmy miło zaskoczeni, ponieważ zainteresowanie masłem jest bardzo duże, mimo długiego okresu braku na rynku. To zasługa wiernych klientów, którzy chętnie po nie sięgają. Nasze produkty w proszku trafiają głównie na eksport. Mamy wiernych klientów na całym świecie. Do produkcji proszków wykorzystujemy własną serwatkę powstałą po produkcji sera mozzarella. Jednak ilość ta jest niewystarczająca do zapewnienia pełnej zdolności produkcyjnej proszkowni, dlatego zmuszeni jesteśmy kupować koncentrat serwatki i mleko przerzutowe w ilości około 6 mln litrów miesięcznie. Zwiększenie produkcji sera korzystnie wpłynie także na działanie proszkowni, ponieważ będziemy zwiększać udział surowca własnego w produkcji proszków, głównie serwatki słodkiej w proszku. Obecnie produkcja proszków wynosi około 1000 ton miesięcznie. Całe mleko skupowe od naszych dostawców kierowane jest na dział sera mozzarella. Nie sprzedajemy surowca (mleka, śmietany i serwatki), tylko całość przerabiamy.

image
FOTO: Firmowe

Co obecnie najlepiej się spienięża?

– Oczywiście ser mozzarella, dlatego też na nim skupiamy największą uwagę. Wciąż pracujemy nad zwiększaniem produkcji sera mozzarella głównie w zalewie. Widzimy bowiem ogromną szansę dla nas, gdyż większość sera mozzarella w zalewie pochodzi z importu, a my zamierzamy to zmienić i zostać największym polskim dostawcą sera mozzarella w zalewie. Musimy tę szansę wykorzystać, dlatego należy działać szybko.

Czy skierniewicką mozzarellę można już spotkać na sieciowych półkach?

– Tak, od dłuższego czasu dostarczamy nasze produkty do różnych sieci. Na stałe jesteśmy np. w sieci DINO czy Auchan. Jesteśmy także przeaudytowani przez inne sieci handlowe, z którymi jesteśmy już na zaawansowanych etapach rozpoczęcia współpracy.

Do zwiększenia produkcji – obok surowca – konieczne są odpowiednie moce produkcyjne. Czy OSM Skierniewice takowe posiadają, by w stosunkowo krótkim czasie zwiększyć produkcję sera?

– Staramy się dynamicznie zwiększać produkcję poprzez zmiany techniczne oraz organizacyjne. Dzięki tym zmianom udało się nam dość szybko zwiększyć produkcję do poziomu około 220 ton sera. Planujemy jeszcze zamontować dodatkowy kocioł serowarski oraz linię pakującą DoyPack, dzięki czemu osiągniemy poziom 250 – może 300 ton sera mozzarella w zalewie. Dalsze zwiększanie produkcji wymaga już jednak inwestycji, od rozbudowy zakładu poczynając, na liniach technologicznych kończąc. Przyznam, że plany w tym kierunku już są i szukamy dodatkowego wsparcia w finansowaniu tak kosztownego przedsięwzięcia, którego realizacja wymaga jednak czasu. Najważniejsze, że zapotrzebowanie klientów na naszą mozzarellę jest i dlatego szansę tę trzeba jak najszybciej wykorzystać. Zwiększenie produkcji mozzarelli – obok największej rentowności – ma też drugą korzyść polegającą na zwiększeniu produkcji własnej serwatki.

image
FOTO: Firmowe

Ilu dostawców liczy dziś skierniewicka spółdzielnia?

– Mleko dostarcza do nas 220 doświadczonych producentów mleka. Jesteśmy im bardzo wdzięczni za dbałość o jakość mleka dostarczanego do OSM Skierniewice. Właśnie dzięki tej jakości zdecydowaliśmy o kierowaniu całości mleka od naszych dostawców do produkcji sera mozzarella. Oczywiście motywacją do rozwoju produkcji mleka w gospodarstwach jest jak najlepsza cena skupu, która jest dla nas jednym z priorytetów. Porównując średnią cenę mleka z ubiegłego roku do obecnej średniej jest ona 25 groszy wyższa, wynosząc obecnie 2,20 zł netto i cenę tę chcemy utrzymać. Naszych dostawców wspieramy też bezprocentowymi pożyczkami, korzystnymi warunkami, jeśli chodzi o udziały. Jednym słowem staramy się, by obopólna współpraca była jak najlepsza i jak najbardziej dla dostawców korzystna, również finansowo. Dynamika w skupie mleka wynosi dziś 105% i mam nadzieję, że w najbliższych latach skup mleka będzie rósł wraz z dynamiką wzrostu produkcji, co zwiększy nam bezpieczeństwo w rozwijaniu produkcji serów. Tak więc nasza strategia zakłada nie tylko wzrost dynamiki skupu od naszych dostawców, ale również większą aktywność w pozyskiwaniu nowych.

Czy nabiałowe portfolio OSM Skierniewice powiększy się o nowe produkty?

– Oczywiście, w najbliższym czasie poszerzymy ofertę sera mozzarella o nowości takie jak ser mozzarella light, bez laktozy, proteinowa i BIO. Część naszych odbiorców w HoReCa już może takie produkty zamawiać, a jeżeli chodzi o rynek detaliczny, czekamy jeszcze na opakowania. Dodatkowo pracujemy nad opakowaniami typu Doypack oraz nad poszerzeniem oferty kuwet o gramatury na poziomie 150 g i 500 g. Nie wykluczamy także poszerzenia oferty o inne niż ser mozzarella wyroby, takie jak śmietana ukwaszona, twaróg oraz wykorzystanie maślanki. Jednak mozzarella będzie stanowiła solidną podstawę funkcjonowania.

image
Michał Dąbrowski – prezes zarządu OSM Skierniewice
FOTO: Firmowe

Dziękuję za rozmowę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 09:38