StoryEditorWiadomości rolnicze

Simentali coraz więcej

04.10.2015., 07:10h

To, że podkarpacki rolnik produkuje taniej mleko wynika z szerokiego
wykorzystania łąk i pastwisk, ale nie bez znaczenia jest także struktura


rasowa utrzymywanego bydła. Nie da się ukryć, że na Podkarpaciu
królują simentale, które stanowią już 53% ocenianych krów woj.
podkarpackiego. To zdrowe, długowieczne i odporne bydło już po raz
jedenasty można było podziwiać w ostatni weekend sierpnia (29–30)
na Krajowej Wystawie Bydła Simentalskiego w Rudawce Rymanowskiej
położonej 20 km od słowackiej granicy.

Warszawa
13°C
Niewielki deszcz
wi_00
pt.
wi_00
14°C
6°C
sob.
wi_00
14°C
1°C
niedz.
wi_00
14°C
2°C
pon.
wi_00
18°C
6°C
wt.
wi_00
20°C
7°C
25. kwiecień 2025 07:07