StoryEditorWiadomości rolnicze

Co nam mówi tłuszcz

13.12.2015., 08:12h

Mleko dzisiejszych hf-
-ów zawiera zwykle
3,5–3,8% tłuszczu,
a poziom ten jest znacznie
niższy niż było to jeszcze na
przykład dekadę temu. Dlaczego
tak się stało? Jak twierdzi
prof. Zygmunt M. Kowalski
ogromny wpływ na
taki stan ma zmiana genotypu
krów powodująca zwiększenie
wydajności i związana
z nią intensyfikacja żywienia.
Obniżeniu zawartości
tłuszczu w mleku sprzyja
także ogromna popularność
kukurydzy w dawkach
pokarmowych, skarmianej
w różnych postaciach. Ziarniaki
kukurydzy zawierają
dużo tłuszczu, co nie pozostaje
bez wpływu na fermentację
w żwaczu.(...)

Warszawa
26°C
Częściowo słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
27°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
15°C
pt.
wi_00
25°C
11°C
sob.
wi_00
22°C
10°C
niedz.
wi_00
24°C
10°C
16. kwiecień 2025 07:23