StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak zrobić kompot z wieprzków

04.01.2016., 14:01h
  Wszystkie panie gotują, ale nie wszyscy o tym wiedzą. Paniom z kilku śląskich wsi zaproponowano niedawno, by ich kulinarne umiejętności znalazły odnawialną formę. W ramach lokalnego projektu z ich udziałem nagrano kilkanaście filmików o gotowaniu śląskich potraw. 

Serdecznie was witamy w programie Ka Gie Wu kropka TV. Jest to program poświęcony gospodyniom. My w Dębieńsku jesteśmy akurat w pierwszym odcinku. Będziemy gotować ślonski łobiod (...). Rano stawio sie zupa (...) do garnka leje sie woda, dowo sie mienso, grincojg, a grincojg skłodo sie z marchewki, pietruszki, selera. Sól sie dowo, przyprawy i oczywiście dowo sie lubczyk. Styknie dać jedna gałonzka, chyba że ktoś woli mieć wiyncyj dzieci, to se może wciepać wiyncyj (...).

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 1/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warszawa
14°C
Bezchmurnie
wi_00
śr.
wi_00
25°C
12°C
czw.
wi_00
26°C
14°C
pt.
wi_00
26°C
13°C
sob.
wi_00
20°C
9°C
niedz.
wi_00
23°C
10°C
16. kwiecień 2025 08:21