Różnym parametrom w naszym życiu
przypisujemy sporą wagę, ale
jedno jest pewne – kolor ma znaczenie.
W naszej diecie powinna znajdować
się zróżnicowana paleta mikroelementów
i innych składników odżywczych.
Czy wiedzieliście, że aby
zadbać o jej zdrowy kształt, wystarczy
po prostu podążać za kolorami
tęczy? Kolor w warzywach i owocach
nie jest bowiem przypadkowym, nieistotnym
ich aspektem, lecz świadczy
o określonym składzie chemicznym.
A ten z kolei przekłada się na
konkretne działanie w naszym organizmie.
Jeśli postaramy się, by w naszym
menu pojawiły się owoce i warzywa
z pięciu rodzin kolorystycznych,
będziemy dostarczać ciału
wszystkich potrzebnych składników
odżywczych i czegoś jeszcze. Otóż
w polu zainteresowań nauki coraz
częściej znajdują się tzw. fitoskładniki.
To substancje chemiczne wytwarzane
przez rośliny dla utrzymania
prawidłowego ich wzrostu i chroniące
ich komórki przed uszkodzeniem.