StoryEditorWiadomości rolnicze

Start w laktację (1)

07.12.2018., 06:12h
Okres zasuszenia w wielu gospodarstwach traktowany jest jako koniec laktacji, gdy tymczasem powinien być uznawany jako początek nowego cyklu zdrowotnego i produkcyjnego. Okres ten jest niezbędny do stworzenia w organizmie krowy odpowiednich warunków do szybkiego wzrostu i rozwoju płodu, prawidłowego porodu i okresu poporodowego, zapobieganiu schorzeń metabolicznych, schorzeń wymion i racic, jak również wysokiej produkcji mleka. Wydzielenie ze stada krów grupy zwierząt podlegających zasuszeniu stało się normalną procedurą w dużych stadach, natomiast stanowi „problem” w mniejszych grupach.
Warszawa
14°C
Deszcz
wi_00
czw.
wi_00
22°C
12°C
pt.
wi_00
15°C
5°C
sob.
wi_00
14°C
2°C
niedz.
wi_00
14°C
1°C
pon.
wi_00
18°C
5°C
24. kwiecień 2025 22:33