StoryEditorPszenica ozima

Ranking zimotrwałych odmian pszenicy

02.08.2019., 14:08h
Korzystając z danych opracowanych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Uprawnych w Słupi Wielkiej, przedstawiamy w tabeli informacje o zweryfikowanej zimotrwałości odmian pszenicy zwyczajnej ozimej po sezonie 2011/2012 i 2015/2016 oraz ilości martwych roślin poszczególnych odmian (w procentach) szacowanej w 2–3 tygodnie po ruszeniu wegetacji. 

Odmiany uszeregowane są w tabeli (kliknij, aby pobrać w wyższej rozdzielczości) w obrębie grup jakościowych w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Według informacji COBORU, w uproszczeniu można przyjąć, że różnica 1 stopnia zimotrwałości w skali 9-stopniowej na plus oznacza około 10% więcej zimujących roślin. Wyceniona zimotrwałość odmian uwzględnia dane polowe z sezonu 2011/2012 oraz z sezonu 2015/2016. W tym rankingu nie ma wielu odmian najnowszych.  

Jak COBORU bada zimotrwałość zbóż?

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych badania zimotrwałości odmian zbóż ozimych (jęczmień, pszenica, pszenżyto) prowadzi zarówno w podstawowych doświadczeniach polowych, jak i specjalnych prowokacyjnych (komora niskich temperatur, skrzynia, nasyp, punktowe siewy polowe). Temperatura mrożenia roślin pszenicy i pszenżyta w chłodni wynosi od –15 st. C do –18 st. C. Wyniki mrozoodporności wyrażone są w skali 9° (9 – mrozoodporność bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała). Najczęściej oceny zimotrwałości z warunków prowokacyjnych dobrze korespondują z ocenami w warunkach naturalnych. ...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:00