StoryEditorWiadomości rolnicze

Ekologia – cena dzięki jakości

06.11.2019., 15:11h
Przybywa konsumentów, którzy są gotowi zapłacić więcej za towar o unikalnych walorach smakowych. Większość sieci handlowych w swojej ofercie ma towary oznaczone jako „bio” bądź też z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Klienci poszukują nie tylko surowych warzyw i owoców, dlatego warto pomyśleć o założeniu małej fabryki żywności ekologicznej.
Ciechocin. Niewielka gmina wiejska położona w powiecie golubsko- -dobrzyńskim. Świetnie znana miłośnikom zdrowego jedzenia i produktów ekologicznych. W 1994 roku powstała tutaj rodzinna firma Bio Food. Założył ją Roman Świniarski. Było to jedno z pierwszych przedsiębiorstw w naszym kraju wytwarzających wyroby ekologiczne, jak i gospodarstwo, które otrzymało certyfikat ekologiczny. Firma kupuje wyłącznie produkty certyfikowane i objęte kontrolą. Są one badane i sprawdzane. Celem firmy jest dostarczanie towarów w klasie premium. Wiodącą produkcją w tej fabryce są soki kiszone.

– Nasze produkty są docenione zarówno przez polskich, jak i zagranicznych konsumentów. Przetwarzamy surowce, aby w procesie produkcji w żaden sposób nie traciły swoich pierwotnych walorów odżywczych. Klienci to doceniają. Widzimy to po wzrostach sprzedaży i mailach, które otrzymujemy – mówi Emil Świniarski.

W Bio Food 95% warzyw i owoców niezbędnych do produkcji pochodzi z Polski, z czego 80% z Kujaw i Pomorza. W tym regionie działają czołowi producenci ekologiczni w kraju. Są gospodarstwa, które w produkcji eko specjalizują się od lat 80. ubiegłego wieku....
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 14:24