StoryEditorWiadomości rolnicze

Państwo chce lepiej kontrolować żywność... od lipca

18.03.2020., 13:03h

Od lipca ma nastąpić duża zamiana w procesie kontroli jakości żywności. Zajmie się tym wyłącznie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Do tej pory kontrole prowadziła też Inspekcja Handlowa.

Prezydent Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Najważniejsza zmiana to fuzja kontroli jakości żywności. IJHARS będzie teraz odpowiadać za kontrole jakości żywności u producentów rolnych, przetwórców i importerów, w magazynach, hurtowniach i sklepach.

– Chcemy, aby żywność, która trafia na polski rynek, była bezpieczna i wysokiej jakości. Jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych – przekonywał Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa, podczas wspólnej konferencji z prezesem UOKiK i szefem IJHARS.

Jak zaznacza UOKiK, kontrole obejmą zarówno żywność nieprzetworzoną, w tym owoce, warzywa, ryby, mięso, jak i żywność przetworzoną (np. pieczywo, makarony, sery), a także opakowania artykułów spożywczych. Inspekcja zatem będzie mogła sprawdzać, czy sprzedawana żywność jest odpow...

Pozostało 62% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 19:24