StoryEditorWiadomości rolnicze

Z włóknem źle, bez włókna jeszcze gorzej

17.05.2020., 16:05h
Włókno pokarmowe to, zdaniem żywieniowców, kontrowersyjny składnik. Z jednej strony mówi się o konieczności ograniczania jego udziału w mieszankach paszowych dla świń ze względu na obniżone możliwości jego trawienia, a także negatywny wpływ na strawność pozostałych składników. Z drugiej strony jego obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Czynnikiem ograniczającym wykorzystanie ziarna zbóż, zwłaszcza w żywieniu młodych zwierząt, jest między innymi duża zawartość włókna pokarmowego. Podawane w nadmiarze pęcznieje w układzie pokarmowym, powodując uczucie fałszywej sytości, zwłaszcza jeśli zawiera dużo frakcji rozpuszczalnych, co wpływa na zmniejszenie pobrania paszy. Jednak dla niektórych grup technologicznych, jak chociażby loch, jest to zaleta.

Włókno zmniejsza też strawność i przyswajalność innych składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów). Z drugiej strony jego niedobór także jest niekorzystny, gdyż upośledza rozwój kosmków jelitowych, pogarszając perystaltykę jelit oraz wchłanianie składników odżywczych, zwiększając ryzyko infekcji.

Ponieważ zawartość włókna w mieszance ma istotny wpływ na strawność paszy, dla poszczególnych grup wiekowych świń określono maksymalną zawartość tego składnika. Zwiększenie udziału włókna ponad wartości zalecane prowadzi do istotnego pogorszenia strawności mieszanki, a tym samym ma to wpływ na jej wykorzystanie. Prosięta do masy ciała 10 kg powinny otrzymywać mieszankę zawierającą maksymalnie 4–5% włókna. W okresie wzr...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 03:55