StoryEditorWiadomości rolnicze

Koronawirus nie usprawiedliwia spadku cen żywca

03.04.2020., 13:04h
W branży trzody chlewnej pojawiła się niepewność związana z problemami logistycznymi, jakie wystąpiły z powodu rozprzestrzeniania się koronawirusa. Po kilku dniach zawirowań i po jednoznacznym stanowisku Komisji Europejskiej problemy na granicach zniknęły, aby państwa członkowskie mogły zagwarantować łańcuch dostaw zwierząt i mięsa. Nie oznacza to, że producenci świń nie odczuwają negatywnych skutków epidemii.

Pogorszenie sytuacji w Europie w związku z koronawirusem: ograniczenie życia publicznego, zawirowania w dostawach, skomplikowana sytuacja we Włoszech, dokąd eksporterzy nie chcą wysyłać kierowców ze względu na zagrożenie zakażeniem, wywołało większą presję na ceny skupu żywca wieprzowego i spowodowało przejściowe zakłócenia płynności dostaw żywności do sklepów. Nie wiadomo, czy to przez utrudnienia logistyczne, ale koronawirus spowodował obniżki cen na niemieckiej giełdzie, a co za tym idzie – także w naszym kraju.

– Spodziewamy się, że epidemia spowoduje ograniczenie zakupów, które nie są niezbędne i pierwszoplanowe, ale konsumenci nie zrezygnują z kupowania żywności, w tym wieprzowiny, co można zaobserwować w ostatnich dniach w wielu placówkach handlowych – twierdzi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Z tą opinią zgadza się Krzysztof Stanek z firmy BestPig, prowadzącej nie tylko sprzedaż warchlaków i tuczników, ale będącej także dużym producentem trzody chlewnej.

– Epidemia koronawirusa powoduje ograniczenia w przemieszczaniu się ludzi i tr...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:41