StoryEditorWiadomości rolnicze

Na Wielkanoc inną niż wszystkie

03.04.2020., 13:04h

ŚWIĄTECZNA KACZKA

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie: Kaczkę w całości umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przyprawić mięso mielone solą, pieprzem, czosnkiem. Ugotować pieczarki i dodać do mięsa mielonego. Nadziać kaczkę farszem, zszyć i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości około 60 minut w temperaturze 200°C.

JAJKA FASZEROWANE

Składniki:

  • 5–6 jajek,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie: Jajka ugotować i przekroić wzdłuż, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka drobno posiekać. Pokroić drobno cebulę i zeszklić na jednej łyżce masła. Kiedy wystygnie, wymieszać z jajkami, pokruszonym serem i surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Na...

Pozostało 55% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:42