StoryEditorWiadomości rolnicze

Otwórzcie lodówki i gotujcie!

22.04.2020., 15:04h

LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
  • 150 ml śmietany,
  • pieprz,
  • 50 g żółtego sera startego na małych oczkach,
  • świeży szczypiorek.

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.

KOPYTKA Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYNAMONOWYM

Składniki na ciasto:

    ...

Pozostało 59% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 09:07