StoryEditorWiadomości rolnicze

Patisony, cukinie…, czyli uprawiamy dyniowate

28.05.2020., 16:05h

Wszystkie dyniowate kochają ciepło i słońce. Optymalna temperatura potrzebna do ich prawidłowego wzrostu to 20–25°C, natomiast minimalna, przy której rosną, to 13–14°C. Poniżej tej wartości rośliny wstrzymują wzrost i ruszają ponownie, gdy zrobi się cieplej. Najlepiej jest zatem uprawiać je z rozsady, a na miejsce stałe wysadzać po 15 maja, gdy minie obawa przymrozków. Nie wyklucza się uprawy z siewu wprost do gruntu. Nasiona wówczas wysiewamy gniazdowo w drugiej połowie maja, ale uprawa się wtedy wydłuża.

Pod uprawę dyniowatych przeznaczamy ciepłe, słoneczne i osłonięte stanowisko, najlepiej w pierwszym roku po oborniku. Rośliny wymagają gleby żyznej, pulchnej, próchnicznej i stale wilgotnej. Ponieważ tworzą bardzo dużą masę zieloną, wykazują bardzo duże zapotrzebowanie na wodę. Nie lubią suszy, która powoduje więdnięcie, zasychanie zawiązków owoców, a nawet całkowite ich zamieranie. Mają bowiem płytki system korzeniowy. Dobrą metodą na zatrzymanie wilgoci jest ściółkowanie roślin. Ma ono również tę zaletę, że ogranicza wzrost chwastów, a także podwyższa temperaturę podłoża. Ściółka organiczna dodatkowo się rozkłada, dostarczając cennej p...

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:36