StoryEditorWiadomości rolnicze

Słodko, kwaśno... rabarbalove!

28.05.2020., 16:05h

DESKA SERÓW Z CHUTNEY Z RABARBARU

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 150 g cukru,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 8 goździków,
  • 1 krowi ser pleśniowy,
  • 1 kozi ser pleśniowy,
  • 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
  • kilka plasterków sera smakowego,
  • po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
  • świeże listki rozmarynu,
  • kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.

Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby chutney trochę odparował. Możn...

Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 17:49