DESKA SERÓW Z CHUTNEY Z RABARBARU
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 150 g cukru,
- kawałek korzenia imbiru,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 8 goździków,
- 1 krowi ser pleśniowy,
- 1 kozi ser pleśniowy,
- 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
- kilka plasterków sera smakowego,
- po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
- świeże listki rozmarynu,
- kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone
jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać
posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone
goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez
godzinę, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby
chutney trochę odparował. Możn...