StoryEditorWiadomości rolnicze

Strategia w zwalczaniu parcha jabłoni

05.06.2020., 16:06h
Parch jabłoni należy do najgroźniejszych, najbardziej rozpowszechnionych, najlepiej poznanych chorób jabłoni przez naukowców, a jednak wciąż sprawiających wiele problemów.

Jego zasięg i nasilenie zależne jest od kilku czynników, głównie od przebiegu pogody, podatności odmiany i nasilenia infekcji. Na przebieg pogody wpływu niestety nie mamy, ale na uprawę odpowiednich odmian już tak, w ograniczeniu skali jej występowania w naszym sadzie również mamy wpływ przez stosowanie różnych środków zapobiegawczych, jakimi są np. właściwe i w porę wykonane zabiegi agrotechniczne.

Grzyb wywołujący chorobę zimuje w postaci niedojrzałych owocników w zainfekowanych opadłych liściach lub w zmianach na młodych pędach. Owocniki podczas zimy dojrzewają i tworzą askospory (zarodniki grzybów z klasy workowców), które pod wpływem temperatury i wilgoci są uwalniane. Kiełkują i infekują rośliny przez nabłonek w temperaturze od 6 do 26°C a podczas warunków optymalnych, czyli w zakresie temperatur pomiędzy 18–24°C, wystarczy im 9 godzin wilgotności do skutecznej infekcji. Choroba rozwija się w warstwie między nabłonkiem a epidermą komórek i w procesie tym powstają zmiany, w których tworzą się konidiofory zawierające zarodniki konidialne.

Parch jabłoni poraża wszystkie niezdrewniałe części jabłoni. O...

Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:25