StoryEditorWiadomości rolnicze

Lepsze owocowanie po przerzedzeniu

19.06.2020., 16:06h
Przerzedzanie zawiązków ma istotne znaczenie, od którego zależy jakość plonu. Owoców jest mniej, ale końcowa masa będzie porównywalna do zbiorów z drzew nieprzerzedzonych, bo owoce będą większe, lepiej wybarwione i bardziej wyrównane pod względem wielkości. Ten zabieg stosujemy zarówno przy uprawie jabłoni, grusz, jak i brzoskwiń, moreli czy śliw.

Jabłonie kwitną zazwyczaj bardzo obficie, jednak nie ze wszystkich kwiatów będą owoce. Bezpośrednio po kwitnieniu większość kwiatów opada, z różnych przyczyn. Okres ten trwa ok. 3 tygodni. Jednak zdarza się, że pozostaje na drzewie ich zbyt dużo, a drzewo nie będzie w stanie wszystkich wyżywić. Może plon z takiego drzewa być wysoki, lecz niewiele wart, bo owoce będą małe, mniej smaczne, często zniekształcone, a także z różnymi uszkodzeniami.

U drzew owocowych
są dwa okresy opadania zawiązków, wspomniany czas po kwitnieniu, gdy opadają kwiaty niezapylone oraz słabo się rozwijające. Kolejny opad występuje w drugiej połowie czerwca i nazywany jest opadem świętojańskim. Zanim nastąpi opad czerwcowy, część zawiązków wykazuje słabszy wzrost, są mniejsze od innych, mają mniej nasion i zawierają mniej związków hormonalnych, które decydują o utrzymaniu zawiązków i ich dalszym rozwoju. To jeden z czynników decydujących o opadzie, drugim jest silna konkurencja o składniki pokarmowe między zawiązkami a pędami rosnącymi w bliskim sąsiedztwie. Kolejnym czynnikiem jest niedostateczne zaopatrzenie drzew w składniki pokarmowe i wodę, a także ogólny stan dr...

Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 06:59