StoryEditorWiadomości rolnicze

Truskawka w objęciach balsamico

19.06.2020., 16:06h

CHŁODNIK Z RABARBARU I TRUSKAWEK

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka startego na małych oczkach imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
  • około 1 i 1/2 szklanki wody;
  • do dekoracji: świeże truskawki pokrojone na ćwiartki.

Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, ugotować. Dodać obrane z szypułek truskawki, przyprawy i gotować, aż truskawki i rabarbar się rozpadną. Dodać miód, po czym utrzeć blenderem na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I KURCZAKIEM BALSAMICO

Składniki:

  • liście rukoli,
  • liście sałaty,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 100 g sera feta,
  • około 200 g truskawek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 6 łyżek octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:
Sałatę i rukolę wyłożyć na talerz. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, polać oliwą i c...

Pozostało 53% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:56