StoryEditorWiadomości rolnicze

Własna kaczka na talerzu

19.06.2020., 16:06h
Kiedy afrykański pomór świń szalał na wschodzie kraju, mniejszym producentom świń proponowano, aby przestawili się między innymi na hodowlę kaczek. Choć rolnicy nie skorzystali z tej alternatywy, to jednak utrzymywanie tych ptaków w gospodarstwach jest bardzo popularne.

Kaczki uważane są za ptaki dość łatwe w odchowie i mniej wymagające niż inne gatunki drobiu. Charakteryzuje je bardzo szybkie tempo wzrostu w pierwszych tygodniach życia oraz małe wymagania żywieniowe. Są jednak wrażliwe na zbyt duże zagęszczenie, przegrzanie, niedobór tlenu i przeciągi. Kaczka piżmowa wymaga innych warunków niż tradycyjna kaczka typu pekin, czyli wyższej temperatury, wilgotności oraz większej zawartości tlenu w powietrzu.

Jeżeli kaczęta kupiliśmy w kwietniu lub maju, po ukończeniu przez nie 4. tygodnia życia możemy utrzymywać je w pomieszczeniu letnim, które nie musi być ogrzewane. Bezpośrednio do takiego pomieszczenia powinien przylegać wybieg. Obsada kaczek na wybiegu nie powinna być większa niż 2–3 szt./m². Wybiegi utwardzone powinny być wybetonowane, wysypane piaskiem, słomą lub kaczanami kukurydzy, a wybiegi zielone pokryte dobrze rozrośniętą i mocną darnią. Należy je ogrodzić płotem o wysokości co najmniej 60– 70 cm. Na wybiegu muszą też znaleźć się miejsca ocienione – albo poprzez obsadę terenu drzewami i krzewami, albo za pomocą różnego typu daszków.

Dobrze, jeśli na wyb...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:39