StoryEditorWiadomości rolnicze

Tłustsza pasza latem, to syty tucznik

26.06.2020., 15:06h
Tłuszcz w dawkach pokarmowych dla zwierząt podwyższa poziom energii, poprawia smakowitość paszy i jej wykorzystanie. Świnie dobrze wykorzystują przede wszystkim tłuszcze roślinne ze względu na ich lepszą strawność i wyższą wartość energetyczną.

Tłuszcze mają prawie trzykrotnie więcej energii metabolicznej niż węglowodany czy białka, więc zastąpienie nawet niewielkiej ilości zboża tłuszczem pozwala istotnie zwiększyć koncentrację energii w paszy. Skarmianie pasz z dodatkiem oleju jest szczególnie zalecane w okresie upałów, gdyż poprawia współczynnik wykorzystania paszy. Przemiany tłuszczów nie powodują wydzielania tak dużych ilości ciepła przez organizm, jak ma to miejsce w przypadku przemiany węglowodanów. Dzięki temu świnie, szczególnie maciory, łagodniej przechodzą stres cieplny, kiedy przy wysokich temperaturach zmniejszają się apetyt i pobieranie paszy.

Ponieważ natłuszczanie zwiększa koncentrację energii, świnie pobierają mniej mieszanki z dodatkiem tłuszczu (5-procentowy dodatek tłuszczu obniża zużycie paszy średnio o 3–5%). Jednocześnie wraz ze zmniejszonym pobraniem paszy koncentracja białka, a konkretnie aminokwasów egzogennych (lizyny, metioniny) oraz witamin i składników mineralnych w mieszance ze zwiększoną zawartością tłuszczu powinna być wyższa.

Jakie tłuszcze?
Tłuszcz dodany do paszy w ilości do 3% nie ma wpływu na grubość słoniny na grzbiecie...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 10:33