StoryEditorWiadomości rolnicze

Z łąki prosto na talerze i do karafek

02.07.2020., 16:07h

LEMONIADA Z CHABRU

Składniki:

  • około 1/2 l płatków chabru,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Płatki przełożyć do słoika, zalać ostudzoną wodą z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 dni. Dwa razy dziennie otworzyć słoik. Po tym czasie przelać napój przez sitko. Przelany jest gotowy do spożycia.

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI I KWIATÓW

Składniki:

  • Po jednej garści:
    • kwiatów koniczyny łąkowej,
    • kwiatów wyki ptasiej,
    • kwiatów stokrotki pospolitej,
    • pokrojonych drobno liści komosy białej i gwiazdnicy pospolitej,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Umyć zebrane kwiaty i liście delikatnie na sitku, następnie osuszyć. Wrzucić do miseczki i wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć olej lniany, sok z cytryny i miód. Polać sałatkę i znów delikatnie wymieszać.

ROŚLINNE PLACKI Z POLEWĄ ...

Pozostało 38% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:21