StoryEditorWiadomości rolnicze

Lekkie procenty na letnie popołudnie

10.07.2020., 10:07h

SIMA – NAPÓJ PRZYGOTOWYWANY NA FIŃSKIE ŚWIĘTO VAPPU
Składniki:

  • 8 l wody,
  • 2–3 cytryny,
  • 1/2 kg brązowego cukru,
  • 1/2 kg drobnego cukru,
  • 1/4 łyżeczki drożdży,
  • rodzynki.

Wykonanie: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Obrać ze skórki i wycisnąć sok. Do 10-litrowego naczynia włożyć skórkę cytryny i wsypać cukier. Zagotować 4 litry wody i wlać do naczynia. Jeśli napój ma być ciemniejszy, użyć jedynie brązowego cukru (1 kg). Dolać resztę wody (4 litry) i sok z cytryny. Do letniego płynu dodać drożdże. Następnego dnia rozlać do butelek. Do każdej dodać łyżeczkę cukru i kilka rodzynek. Zakorkować butelki luźno, ponieważ w procesie fermentacji będzie w nich rosnąć ciśnienie. Sima będzie gotowa po tygodniu przecowywania w chłodnym pomieszczeniu, a po 3 dniach w temperaturze pokojowej. Przechowywać napój w chłodnym miejscu i spożyć przed upływem tygodnia. Z przepisu można otrzymać 9 litrów napoju.

AGRESTÓWKA
Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 l wódki,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • kawałek imbiru.

Wykonanie: Zmiażdżyć oczyszczony agrest i wsypać go do słoja, dodać starty imbir, wódkę i spiryt...

Pozostało 44% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. grudzień 2024 20:05