ZIEMNIAKI ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM
Składniki na 4 porcje:
- 3 pęczki szczypiorku,
- 1 kg ziemniaków,
- 250 ml esencjonalnego bulionu,
- 250 ml śmietany lub mleka,
- sól.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować na miękko w bulionie.
Dolać śmietanę lub mleko i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą.
Część ziemniaków można poddusić, aby potrawa nabrała kremowej konsystencji.
Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Krótko przed podaniem dodać do
ziemniaków. Danie doskonale pasuje do jajecznicy, ryby lub mięsa.
KLASYCZNY SOS SZCZYPIORKOWY
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,
obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno
zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet.
Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się
gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje
doskonale do mięs na zimno...