StoryEditorWiadomości rolnicze

Zdrowa i silna jak rzepa, warto ją uprawiać

24.07.2020., 10:07h
Rzepa w średniowieczu często gościła na stołach Słowian. Dziś odeszła w zapomnienie. Szkoda, bo zawiera cenne składniki, ma krótki okres wegetacji i jest łatwa w uprawie. Koniec lipca do połowy sierpnia to dobry czas, aby wysiać ją jako roślinę poplonową.

Uprawiać można odmiany, w których częścią jadalną jest zgrubienie korzeniowe, takie, które jadalne mają liście albo i takie, u których jadalne są i liście, i zgrubienia. Znane nam odmiany rzepy różnią się kolorem skórki szczytu zgrubień – mogą być białe, różowe, czerwone, zielone lub nawet żółte. Dolna część ma barwę identyczną z kolorem miąższu – jest biała, jasnożółta lub ciemnożółta. Odmiany różnią się również kształtem zgrubień, które mogą być kuliste, spłaszczone, stożkowate lub owalne.

W uprawie w naszych warunkach najlepiej sprawdzają się odmiany: wczesna Snow Ball o korzeniu przypominającym śnieżną kulę, białym, z gładką skórką i białym miąższem. Okres wegetacji to w przybliżeniu 2 miesiące. Młode liście mają doskonały smak, ale z czasem pokrywają się drobnymi włoskami i stają się niesmaczne. Golden Ball ma żółtą skórkę i żółty miąższ. Ciekawy jest mieszaniec Tokyo Cross F1 o regularnym kształcie zgrubień i białym miąższu. Jest doskonały na letni i jesienny zbiór. Jego okres wegetacji trwa 50 dni. Inny mieszaniec to Fuku Komachi F1 o idealnie okrągłych, śnieżnobiałych zgrubieniach, polecany na jesienne ...

Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:27