StoryEditorWiadomości rolnicze

Antystresowe żywienie latem

18.08.2020., 12:08h
Wysokie temperatury w lecie są odpowiedzialne za straty ekonomiczne w produkcji trzody chlewnej. Odczuwają to zwłaszcza lochy w okresie laktacji utrzymywane na porodówkach wraz z prosiętami, które w odróżnieniu od samic wymagają wysokiej temperatury otoczenia. Ponadto laktacja przyspiesza metabolizm i produkcję ciepła. Należy więc szukać rozwiązań pozwalających utrzymać wysokie wyniki i zdrowie zwierząt podczas stresu cieplnego.

Spośród wielu elementów, na które musimy zwrócić uwagę, aby zagwarantować zwierzętom dobrostan, szczególne znaczenie ma zapewnienie właściwej temperatury poszczególnym grupom technologicznym. Każde odchylenie w strefie komfortu termicznego powoduje pogorszenie parametrów produkcyjnych. W okresie letnich upałów często obserwuje się problem z utrzymaniem optymalnej temperatury w chlewni, co przekłada się na zmniejszone spożycie paszy przy jednoczesnym zwiększonym pobraniu wody.

Skutki stresu cieplnego to nie tylko te widoczne gołym okiem dla rolnika, jak gorsze pobranie mieszanki, ale także te niezauważalne na pierwszy rzut oka, jak chociażby uszkodzenie jelit. Powoduje ono mniej efektywne wchłanianie składników odżywczych do krwiobiegu, przez co wpływa negatywnie na przyrosty tuczników czy laktację u macior oraz zmniejsza skuteczność inseminacji i pogarsza przebieg ciąży.

W organizmie krew zasila ważne organy, takie jak serce czy płuca, a także skórę. Odbywa się to w takiej kolejności, aby zmaksymalizować straty ciepła. Wystąpienie stresu cieplnego powoduje niedokrwienie, czego konsekwencją jest niedobór tlenu w komórkach nabłonka. Niedokrwi...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:21