StoryEditorWiadomości rolnicze

Żniwa, żniwa... czas na deser

20.08.2020., 11:08h

CRUMBLE Z MALINAMI
Składniki na nadzienie:

  • 1 kg malin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 150 g masła.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Formę wysmarować masłem, ułożyć maliny i posypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny i posypać mąką ziemniaczaną. Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.

SMOOTHIE Z MELONEM I TRUSKAWKAMI
Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 200 g miąższu z melona (bez pestek),
  • 150 ml soku z jabłek,
  • łyżeczka soku z limonki albo cytryny,
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).

Wykonanie: Składniki przełożyć do blendera i utrzeć. Chłodzić w lodówce co najmniej godzinę.

KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Składniki na piankę:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 170 g cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe b...
Pozostało 41% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 11:28