StoryEditorWiadomości rolnicze

Błędy w żywieniu „psują” także wymię

03.09.2020., 13:09h
Nieodpowiednio zbilansowana pod względem energetyczno-białkowym dawka pokarmowa oraz niedobory mineralno-witaminowe sprzyjają powstawaniu zakażeń gruczołu mlecznego.

Jeżeli w stadzie obserwujemy zwiększoną ilość przypadków występowania mastitis, a pod względem higieny utrzymania i doju zwierząt wszystko okazuje się być w jak najlepszym porządku, to warto poddać analizie poprawność żywienia krów.

Najbardziej sprzyjający powstawaniu mastitis jest ujemny bilans energii, który poprzez ograniczenie pobrania paszy obniża odporność zwierząt. Potwierdzono, że ujemny bilans energii w okresie okołoporodowym wiąże się z podwyższonym poziomem ciał ketonowych we krwi, co prowadzi do subklinicznej (lub też klinicznej) ketozy, a konsekwencją tego schorzenia są infekcje gruczołu mlekowego. A zatem, racjonalne żywienie krów w okresie zasuszenia to niezbędny warunek, aby po wycieleniu utrata apetytu była jak najmniejsza, a pobranie paszy jak największe. Małe pobranie paszy oznacza bowiem zmniejszoną odporność krów, a więc mniejsze zdolności wymienia do zwalczania pojawiających się infekcji.

Zbyt intensywne żywienie krów w końcu poprzedniej laktacji i w okresie zasuszenia to najczęściej popełniany błąd żywieniowy. Krowy zbyt tłuste mają trudności z pobieraniem paszy w okresie okołoporodowym i ab...

Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 21:34