StoryEditorWiadomości rolnicze

Dynia, kasza, strudel, czyli jesienny obiad

25.09.2020., 10:09h

DYNIA W BOCZKU

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek.

Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Dynię polać oliwą, posypać mieszanką przypraw i wymieszać. Każdy słupek zawinąć w plaster boczku. Piec roladki 20–30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły.


KASZOTTO ORKISZOWE Z KURKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy orkiszowej,
  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:
Kaszę ugotować w dwóch szklankach osolonej wody z dodatkiem masła. Cała woda powinna się wchłonąć. Kurki obrać i obgotować w wodzie, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić (1 łyżka) i zeszklić cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie, dodać obgotowane kurki. Doprawi...

Pozostało 50% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:18