StoryEditorWiadomości rolnicze

Konopie – zapomniany smak dawnych wieków

01.10.2020., 12:10h

KONOPNE RACUCHY Z MIODEM I ORZECHAMI
Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki konopnej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • niepełna szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka miodu,
  • olej do smażenia;
  • do podania: 1 łyżka miodu,
  • posiekane orzechy (włoskie, nerkowca, laskowe – do wyboru).

Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajko, dolać mleko, dodać miód oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać jabłka. Rozgrzać na patelni tłuszcz, układać placuszki i smażyć z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.

KREM SELEROWY Z ZIARNAMI KONOPI
Składniki:

  • 1 korzeń selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kawałek pora (białej części),
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chilli;
  • do podania: ulubiony olej tłoczny na zimno lub oliwa z oliwek,
  • łuskane ziarna konopi.

Wykonanie: Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować. Cebulę oraz pora pokroić drob...

Pozostało 48% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 11:50