StoryEditorWiadomości rolnicze

Czysta znaczy zdrowa

07.10.2020., 15:10h
Najważniejszym etapem w życiu cielęcia jest żywienie siarą. Jak szybko i w jakiej ilości podawać cielętom siarę hodowcy doskonale wiedzą. Niestety, nadal najwięcej zastrzeżeń budzi higiena jej podawania.

„Czysta” siara to taka, w której jest nie więcej niż 10 000 CFU/ml bakterii E. Coli, a całkowita ilość bakterii nie powinna być większa niż 100 000 CFU/ml. Jakie to ma znaczenie dla zdrowia cielęcia? Najlepiej potwierdzają to wyniki doświadczenia przeprowadzonego na 600 cielętach, którym podawano siarę niepasteryzowaną (z dużą ilością bakterii) i siarę pasteryzowaną (praktycznie bez bakterii). Te które piły „czystą” siarę były rzadziej leczone, o 25% rzadziej chorowały na biegunkę i o wiele mniej było wśród nich upadków. Trzeba pamiętać, że siara bardzo szybko się psuje. Zaraz po zdojeniu ma poniżej 100 tys. bakterii w 1 ml, ale już po godzinie, w siarze może być nawet około miliona drobnoustrojów.

Jak więc prawidłowo postępować z siarą, by nie została skażona bakteriami? Przede wszystkim należy szybko ją zdoić po porodzie i jak najszybciej podać cielęciu lub umieścić w lodówce lub łaźni z zimną wodą i zamrozić. Siara nie powinna być przechowywana w lodówce (4°C) dłużej niż 24 godziny. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej. Jak podają statystki, aż 54% zdojonych porcji siary pozostaje w temperaturze pokojowej przez godzinę za...

Pozostało 39% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 15:33