Witamina D3 to substancja kluczowa dla zdrowych kości, produkcji insuliny i odporności. Pobieramy ją wraz z żywnością. Znajdziemy ją w żółtkach jaj, serze, oleju z wątroby dorsza, wątrobie wołowej, a także w tłustych rybach: tuńczyku, łososiu, sardynce, śledziu i makreli. Część produktów, jak płatki czy mleko, jest też wzbogacana witaminą D3 . Większość dorosłych pozyskuje jednak z diety mniejsze jej ilości niż rekomendowane. Jej niedobory, częste także u osób na diecie wegetariańskiej, są naturalnie uzupełniane poprzez ekspozycję skóry na promienie słoneczne. Ale to uzupełnienie też nie zawsze wystarcza. Są ludzie, którzy słabiej przyswajają tę witaminę albo ich skóra produkuje ją pod wpływem słońca w małej ilości. Do tej grupy należą osoby powyżej 65. roku życia, otyłe, z chorobami układu pokarmowego i z ciemną karnacją.
Na odporność i rany
Dlaczego to wszystko takie ważne? Ponieważ okazuje się, że niedobory witaminy D3 mogą sprzyjać ciężkim przebiegom COVID-19, a nawet zwiększać ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
– Zażywanie prawidłowych ilości witaminy D3 może zmniejszyć komplikacje w tej c...