Wirówki to proste w swej konstrukcji urządzenia, których działanie polega na odwirowywaniu mleka. Pracujący w urządzeniu wirnik sprawia, iż poprzez wytwarzanie siły odśrodkowej wytrąca z mleka komórki somatyczne, co oczywiście poprawia jakość zdrowotną mleka. Zgodnie z obowiązującym prawem, mleko surowe pochodzące od krów, wprowadzone do obrotu i przetwórstwa nie powinno zawierać w 1 mililitrze więcej niż 100 000 drobnoustrojów i 400 000 komórek somatycznych.
Liczba komórek somatycznych jest doskonałym wskaźnikiem zdrowotności krów, a za fizjologiczny poziom LKS w mleku zdrowej krowy uznaje się 100–150 tys. komórek w 1 ml mleka. Na wzrost komórek somatycznych w mleku wpływa wiele czynników, a najważniejszym jest występowanie zapalenia wymienia. I właśnie zapalenie gruczołu mlekowego – w formie podklinicznej i klinicznej – jest najpowszechniejszą przyczyną dużej ilości komórek somatycznych w mleku. Niestety, okazuje się, że są hodowcy bydła mlecznego, którzy zamiast likwidować problem u źródła, czyli zdiagnozować krowy chore na mastitis, rozpoznać przyczynę pojawienia się schorzenia w stadzie oraz rozpocząć skuteczne leczenie, inwestują w separatory do k...