StoryEditorWiadomości rolnicze

Złote jagody Inków już dojrzewają

18.11.2020., 12:11h
Miechunka jadalna, nazywana również rodzynkiem brazylijskim, peruwiańską wiśnią, wenezuelskim topo-tono, fizalisem,należy do roślin psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej. Owoc jagody ma specyficzny smak, przypominający połączenie pomidora z ananasem. Można go wykorzystać do potraw zarówno deserowych, jak i ostrych sosów czy sałatek, a także w formie suszonej jako zdrową przekąskę.
W listopadzie fizalis właśnie dojrzewa. Dojrzałość poznamy po osłonce owocu, czyli po złotym kolorze płatków otulających pomarańczową kulkę. Pogoda nadal sprzyja dojrzewaniu owoców, ale trzeba ich pilnować, ponieważ gdy osiągną dojrzałość zbiorczą, szybko opadają, pękają i gniją. Owoc koloru żółtego nie jest jeszcze dojrzały i jest kwaśny w smaku. Niemal brązowy jest z kolei przejrzały i niesmaczny. Jagód nie zrywamy, lecz zbieramy tuż po opadnięciu. Po dojrzeniu owoce można przechowywać do 40 dni.
Jeżeli chcemy pokusić się o uprawę w kolejnym roku, należy pobrać nasiona z dojrzałego owocu, wysuszyć, przechować w ciepłym pomieszczeniu i wczesną wiosną wysiać do skrzyneczek.

mw

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. grudzień 2024 21:18