Na całym świecie większość mlecznych farm, w których prowadzona jest intensywna produkcja mleka, utrzymuje krowy rasy hf. Wysoki potencjał produkcyjny hf-ów sprawia, że mają ona wysokie wymagania, a wszelkie błędy popełnione w procesie zarządzania stadem, szczególnie negatywnie odbijają się na płodności i zdrowiu zwierząt. Tam gdzie hodowcy mają problemy ze sprostaniem wymaganiom hf-a bardzo często decydują się na utrzymywanie krzyżówek, które są mniej problematyczne. 3 lata temu naukowcy z USA postanowili porównać 8 gospodarstw hodujących wysokowydajne mieszańce: montbeliarde x hf, szwedzkie bydło czerwone x hf z czystą rasą holsztyńsko-fryzyjską. Bardzo ciekawe okazały się wyniki tych porównań. Otóż, moment pierwszego wycielenia we wszystkich grupach był bardzo podobny – niewiele poniżej 24 miesięcy. Wydajność mleczna tylko w grupie krzyżówek szwedzkiego bydła czerwonego x hf była o 433 kg mniejsza w porównaniu z wydajnościami czystorasowych hf-ów. Mleko krów mieszańcowych miało z kolei lepsze parametry pod względem zawartości tłuszczu i białka. O ile zawartość białka w mleku u czystych hf-ów wynosiła 3,05%, o tyle już u mieszańców montbeliarde x hf – 3,14%, a u krów szwedzkie...