StoryEditorWiadomości rolnicze

Cenione za tłuszcz i białko

30.11.2020., 13:11h
Pomimo że w kraju niewiele jest – bo tylko 414 – stad objętych oceną użytkowości mlecznej, w których utrzymuje się jerseyki, to jej hodowcy zgodnie podkreślają, że ta rasa spełni oczekiwania wszystkich, dla których wysoka wydajność nie jest priorytetem samym w sobie.
Rasa jersey pochodzi z angielskiej wyspy o tej samej nazwie, położonej na kanale La Manche. Obecnie należy do najbardziej ujednoliconych genetycznie ras bydła na świecie, a to za sprawą zakazu sprowadzania innych ras bydła na wyspę od przeszło 200 lat. Oznacza to, że od ponad 200 lat hodowcy używają w swej pracy tego samego genomu, a rasa ta ciągle wykazuje postęp hodowlany. Największą populację rasy jersey posiadają USA i Dania. Jerseyki to rasa mleczna, o delikatnej, szlachetnej budowie, cienkokoścista. Na szczególną uwagę zasługuje harmonijna budowa wymienia, które ma dużą powierzchnię zawieszenia pomiędzy tylnymi kończynami oraz wyrównane strzyki.
Rasa ta cechuje się także szeroką gamą umaszczenia: od jasnocielistego do ciemnobrunatnego, czasami z białymi łatami na dolnej części tułowia. Znakiem rozpoznawczym rasy jest jasna obwódka wokół śluzawicy i często ciemna ...
Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 14:38