Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu British Columbia w Kanadzie, po przeprowadzeniu doświadczenia oceniającego, w jaki sposób środowisko o silnej konkurencji, czyli 2 krowy na jedno miejsce przy stole paszowym oraz codziennie opóźniająca się pora żywienia, wpływają na zdrowie krów w fazie przejściowej. W tym celu przebadano 64 krowy. W przeciwieństwie do grupy doświadczalnej, krowy z grupy kontrolnej miały do dyspozycji jedno miejsce na krowę przy stole paszowym, a ponadto ich przebieg dnia odbywał się według regularnych procedur. Okazało się, że wszystkie krowy bez względu na to, w jakim środowisku przebywały, spożywały taką samą ilość paszy, jednak sztuki w środowisku narażającym ich na stres musiały jeść zdecydowanie szybciej. Krowy wieloródki poddane działaniu stresu wykazywały też wyższe wartości NEFA (gorszy stan metaboliczny) i częściej zapadały na zapalenie błony śluzowej macicy (endometritis). Efekt ten został zaobserwowany u pierwiastek. Przeprowadzone badanie jednoznacznie wykazuje, jak bardzo potrzebne jest bezstresowe środowisko i regularność wykonywanych czynności w oborze, szczególnie w okresie przejściowym.
...