Składniki na ciasto: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, ciepła woda.
Składniki na farsz: 1/2 kg ugotowanego mięsa z kaczki, 1 cebula, 5 łyżek masła klarowanego, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i, stopniowo, ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Ugotowane mięso (np. z rosołu) zemleć w maszynce. Na trzech łyżkach masła klarowanego zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie, dodać zmielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować tak, aby utworzyło dwa paski. Na jednym pasku układać porcję farszu (można wcześniej zrobić kuleczki), przyłożyć drugi pasek i docisnąć, tworząc jednolity kształt. Uformować pierożki – najlepiej użyć do tego specjalnego przyrządu. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane dwiema łyżkami rozpuszczonego masła klarowanego.