INDYJSKIE TRUFLE
Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych, ¾ kostki masła, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru pudru, 1½ szklanki mleka w proszku.
Wykonanie:: Połowę wiórków kokosowych podprażyć na jednej czwartej kostki masła i odstawić do ostygnięcia. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać masło orzechowe, a następnie podsmażone wiórki i mleko w proszku. Dalej ucierać. Gęstość masy można regulować, dodając masło, jeśli masa jest zbyt krucha, lub mleka w proszku, jeśli jest zbyt rzadka. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w pozostałych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki schłodzić w lodówce.
CZEKOLADOWE TRUFLE Z FASOLI
Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 tabliczka czekolady, 100 g płatków migdałowych, 2 łyżki miodu, 3 łyżki kakao.
Wykonanie: Fasolę z miodem utrzeć blenderem. Dodać posiekane płatki migdałowe oraz startą na małych oczkach czekoladę. Utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę. Formować kuleczki i obtaczać je w kakao. Trufle są od razu gotowe do spożycia, ale można je też schłodzić.
GWIAZDKI KARNAWAŁOWE
Składniki: 250 g twarożku, 250 g masła, niepełne 2 szklanki mąki ...