Rosnąca wydajność mlecznych stad sprawia, że hodowcy skarmiają coraz większe ilości energetycznych pasz treściwych. Zbyt duże ilości skrobi w dawce pokarmowej mogą powodować obniżenie pH treści żwacza poniżej 6.0. Nadmierny i przedłużający się wzrost kwasowości, połączony z nieodpowiednim buforowaniem treści żwacza, prowadzi do kwasicy – najczęstszej choroby metabolicznej wysokowydajnych stad.
Jednym ze sposobów zapobiegających tym problemom, a jednocześnie przynoszącym dodatkowe, jakże wymierne dla hodowcy korzyści, jest alkalizacja ziarna zbóż, wykonywana na etapie przygotowania i konserwacji paszy. Proces ten – od lat powszechnie stosowany w Europie – coraz bardziej doceniany jest również w naszym kraju, a jedną z firm, która taką usługę wykonuje, jest Agripak ze Starego Drzewicza, która tylko w ubiegłym roku na terenie Czech wykonała usługi alkalizacji 2500 ton ziarna z użyciem preparatu XL Grain.
O opinię i doświadczenia związane z alkalizacją pasz zapytaliśmy inż. Miroslava Sikorę – doradcę żywieniowego z Czech, który pod żywieniową opieką ma około 10 tys. krów mlecznych, utrzymywanych na fermach liczących od 300 do 80...