StoryEditorWiadomości rolnicze

Co na śniadanie? Naleśnik!

15.07.2020., 13:07h

OMLET À LA NALEŚNIK
Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka wody,
  • 5 plastrów szynki,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie: Rozbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę i wodę. Dokładnie ubić. Pokroić szynkę i pomidora w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wlać masę na rozgrzaną patelnię, dodać ser, pomidora i szynkę. Przykryć patelnię pokrywką. Piec na wolnym ogniu do zrumienienia.

NALEŚNIK Z PIEKARNIKA
Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 4 jajka,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Wykonanie: Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze. Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika. Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie. Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się ...

Pozostało 44% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 14:56