StoryEditorWiadomości rolnicze

W Rzuchowej Centrum z marchewki zbudowane

03.03.2021., 10:03h
Dziesięć lat temu utworzyli grupę producentów, która jako jedna z pierwszych w Polsce zaczęła sprzedawać produkty bezpośrednio od rolnika poprzez stronę internetową. Wróciliśmy do nich w 2021 roku. Gdzie dziś jest grupa? Co przez te lata zbudowali – dosłownie i w przenośni? Jak ma się ekologiczna produkcja i czy ludzie wciąż chętnie zamawiają u rolników? O tym wszystkim z założycielami rozmawialiśmy w cieniu pandemii i drugiego lockdownu.
małopolskie
Dziesięć lat temu napisaliśmy w ówczesnym "Tygodniku Rolniczym" o grupie podtarnowskich rolników, którzy raptem rok wcześ­niej utworzyli stowarzyszenie mające na celu wspieranie sprzedaży bezpośredniej. Produkty prosto od rolnika miały trafiać na stoły głównie mieszczan w Krakowie i kilku innych miastach. Inicjatorami byli Jan Czaja, mieszkaniec Janowic, który po studiach informatycznych na krakowskiej Akademii Górniczo-Technicznej wrócił na gospodarstwo, oraz Barbara Zych i Stanisław Ziółkowski z Kończysk.

Razem mamy tyle, by zacząć

– Zacząłem działać w Lokalnej Grupie Działania Dunajec – Biała. Grupa zaprosiła okolicznych rolników na spotkanie, na którym chcieliśmy szukać pomysłów. Przyszli Basia Zych i Stanisław Ziółkowski. Miałem wtedy 30 hektarów, Basia – 6, Stanisław – 30 – opowiada Jan.
Basia, po szkole rolniczej i krawcowa, miała na swoich hektarach stare sady. Stanisław hodował konie, pstrągi i daniele oraz uprawiał na większą skalę ziemniaki. Jan – elektronik-informatyk, miał jeszcze kilkanaście mlecznych krów.
– Mama, stomatolożka, pasjonatka tych zwierząt, zwiozła je w 1978 roku z Opola...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:57