StoryEditorWiadomości rolnicze

Wszystkim brakuje wapnia, bo brakuje go glebie

03.03.2021., 10:03h
W ubiegłym tygodniu odebrałam telefon od starszego pana, rolnika, który poprosił o artykuł na temat wapnia. Jak przyznał, prawie cała rodzina cierpi zdrowotnie z powodu braku tego pierwiastka. Słusznie stwierdził, że problem na pewno zaczyna się w glebie. Jak zatem jest z tym wapniem?
U ludzi i zwierząt wapń pomaga zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i mięśniowego, jest też głównym budulcem zębów, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i przekaźnictwa nerwowego.

Niedobory narastają

W Polsce istnieje poważny problem zbyt niskiego spożycia przez ludzi wapnia dostarczonego z dietą. Z badań medycznych wynika, iż połowa kobiet i mężczyzn wieku 20–60 lat nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten ważny makroelement. Zaś wśród kobiet i mężczyzn w wieku pomiędzy 60 i 80 lat prawie 80% nie realizuje norm spożycia na wapń! Brak wapnia generuje choroby u wszystkich organizmów żywych, a więc u roślin i zwierząt.
Niedobór wapnia w produktach roślinnych i zwierzęcych jest wynikiem braku tego makroelementu w naszych glebach. W Polsce ze względu na budowę geologiczną skał macierzystych i panujący klimat umiarkowany, z przewagą w okresie jesieni i zimy opadów nad parowaniem, przeważają gleby o małym kompleksie sorpcyjnym, lekkie i zakwaszone, bo wytworzone na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce, a więc z niską zawartością wapnia i magnezu. W dodatku postępująca intensyfikacja rolnic...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:06