Niedobory narastają
W Polsce istnieje poważny problem zbyt niskiego spożycia przez ludzi wapnia dostarczonego z dietą. Z badań medycznych wynika, iż połowa kobiet i mężczyzn wieku 20–60 lat nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten ważny makroelement. Zaś wśród kobiet i mężczyzn w wieku pomiędzy 60 i 80 lat prawie 80% nie realizuje norm spożycia na wapń! Brak wapnia generuje choroby u wszystkich organizmów żywych, a więc u roślin i zwierząt.Niedobór wapnia w produktach roślinnych i zwierzęcych jest wynikiem braku tego makroelementu w naszych glebach. W Polsce ze względu na budowę geologiczną skał macierzystych i panujący klimat umiarkowany, z przewagą w okresie jesieni i zimy opadów nad parowaniem, przeważają gleby o małym kompleksie sorpcyjnym, lekkie i zakwaszone, bo wytworzone na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce, a więc z niską zawartością wapnia i magnezu. W dodatku postępująca intensyfikacja rolnic...