Nasze gleby są ubogie w próchnicę. Żeby zmienić tę niezdrową cechę, należy uprawiać nawozy zielone, które dostarczą niezbędne składniki pokarmowe i poprawią strukturę gleby. Jeżeli jesienią ubiegłego roku nie wysialiśmy roślin na zielony nawóz, teraz jest ku temu okazja. Staną się przedplonem dla warzyw uprawianych w późniejszym okresie.
Wyka na ciężkie
Pamiętajmy, by zachować zasadę zmianowania – nie należy uprawiać tych samych roślin albo z tej samej rodziny botanicznej w kolejnych latach. Dla przykładu: dla kapustowatych nie może być przedplonem gorczyca lub rzepak, podobnie jak uprawy grochu, fasoli czy bobu nie może poprzedzać żadna roślina z rodziny bobowatych. Jako przykład można polecić na gleby lekkie żyto – głęboko się korzeni, nie przeszkadza mu kwaśny odczyn gleby i wytwarza dużą masę zieloną. Wysiewamy w proporcji około 20 dag nasion na 10 m
2. Łubin żółty to roślina, która wytwarza dużą masę zieloną, ma głęboki system korzeniowy, dostarcza azotu glebie dzięki bakteriom brodawkowym wiążącym wolny azot z powietrza. Wysiewamy ją w proporcji 20 dag/10 m
2. Facelii błękitnej unikają szkodniki i two...