StoryEditorWiadomości rolnicze

Pracownicy sezonowi w czasie pandemii

20.04.2021., 10:04h
Pandemia nie odpuszcza, a rolników gonią terminy agrotechniczne. Gros zajęć jest też przy utrzymaniu zwierząt. Ze względu na brak rąk do pracy na krajowym podwórku wielu rolników jest zmuszonych posiłkować się pracownikami sezonowymi ze Wschodu. Czy po przekroczeniu granicy mogą oni od razu podjąć pracę w gospodarstwie? Co z kwarantanną?
Rutynowo po przekroczeniu polskiej granicy pracownik sezonowy jest wpisywany do systemu Ewidencji Wjazdu do Polski (EWP) w celu objęcia 10-dniową kwarantanną. Zgodnie z wytycznymi resortu rolnictwa oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego w związku z rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2, rolnik powinien umożliwić pracownikom zza granicy odbycie 10-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa.

Bez kwarantanny

Jednak w niektórych przypadkach mogą być oni zwolnieni z jej odbycia. Stanie się tak, gdy pracownik zakończy izolację (w domu lub w szpitalu) z powodu zakażenia koronawirusem nie później niż 6 miesięcy przed dniem przekroczenia granicy. Z kwarantanny zwolnione są też osoby, które zostały zaszczepione przeciwko COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej, i mają związane z tym stosowne zaświadczenie. W przypadku osób, które przyjeżdżają do pracy u polskiego rolnika spoza strefy Schengen, a tak jest najczęściej, z kwarantanny mogą być zwolnieni ci, którzy wykonają po przyjeździe test diagnostyczny (antygenowy lub PCR). Test wykonuje się w ciągu 48 godzin od przekroczenia granicy. Wynik negatywny zwalnia automatycznie z odbywania kwarantanny...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. grudzień 2024 01:14