StoryEditorWiadomości rolnicze

Dacquoise

07.06.2021., 20:06h

Składniki na bezę: 6 białek, 350 g cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na krem: 125 g sera mascarpone, 300 ml śmietanki kremówki 36%, 150 g masy kajmakowej, 2 łyżeczki cukru pudru, 3 śmietan-fiksy, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 6 suszonych daktyli.

Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać ocet, mąkę, orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można na nich narysować dwa okręgi (odrysować od tortownicy). Piekarnik nagrzać i piec przez 30 minut w temperaturze 120ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mascarpone, śmietankę i cukier ubijać mikserem przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Dodać masę kajmakową i śmietan-fiksy. Daktyle pokroić i dodać wraz z orzechami. Masą przełożyć blaty, wyłożyć resztę na drugi blat i ozdobić.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. grudzień 2024 00:18