StoryEditorWiadomości rolnicze

Bezglutenowa rolada czekoladowa z truskawkami

21.06.2021., 18:06h

Składniki na roladę: 200 g gorzkiej czekolady, 8 jajek, szczypta soli, 150 g cukru.

Składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki, 250 g sera mascarpone, 15 truskawek, 30 g cukru pudru.

Wykonanie: Kawałek czekolady zostawić do dekoracji, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć, dodać cukier, stopioną czekoladę i pianę z białek. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu przykryć ściereczką i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać, dodać truskawki. Roladę delikatnie rozwinąć, nałożyć masę (odrobinę zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę, owijając i ściskając ściereczką. Schładzać 30 minut, wyjąć, wyłożyć resztę masy na wierzch, ozdobić truskawkami i startą czekoladą.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. grudzień 2024 01:13