StoryEditorWiadomości rolnicze

Niemcy – inhibitory w mleku pod szczególnym nadzorem

06.07.2021., 22:07h
Od jakości mleka surowego zależy nie tylko cena, jaką otrzymuje za nie jego producent, lecz także jakość wytworzonych z niego produktów. Wymagania konsumentów są coraz wyższe, rośnie też konkurencja pomiędzy przetwórcami, stąd coraz większą wagę przywiązuje się do regulacji dotyczących jakości mleka surowego. Unijne przepisy w tej sprawie są uzupełniane przepisami krajowymi. W Niemczech od lipca ważniejsze niż wcześniej stało się testowanie inhibitorów, które mogą dostać się do mleka w wyniku antybiotykoterapii krów.

Nadal mleko jest poddawane badaniom na sześć cech jakościowych, czyli zawartość tłuszczu i białka, ogólną liczbę bakterii, obecność inhibitorów, komórki somatyczne i temperaturę zamarzania (cechy bakteriologiczne). Badanie innych cech jakościowych może być natomiast uzgodnione między nabywcą a producentem. Ponadto uregulowano m.in. sposób pobierania próbek (kto musi stosować jaką technikę), zatwierdzono organy kontrolne i sprecyzowano, jaką wiedzę specjalistyczną musi posiadać osoba pobierająca próbki.

Na koszt nabywcy

Tak jak poprzednio, nabywca musi poddać mleko surowe badaniu jakości, którego wyniki muszą być uwzględnione przy obliczaniu ceny skupu. Koszty tej kontroli jakości ponosi kupujący. Pierwsze badanie jakości w ciężarówce do odbioru mleka musi być przeprowadzone przy użyciu oficjalnie certyfikowanej technologii, a osoba pobierająca próbki musi być odpowiednio przeszkolona. Nabywca musi zapewnić, że kontrola jakości zostanie przeprowadzona przez odpowiedni organ kontrolny. Jeżeli badanie to wykaże obecność inhibitora lub nadmierną ilość bakterii (> 100 000 jtk/ml lub liczbę komórek somatycznych > 400 000/ml), organ kontrolny musi poinfor...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 19:26