StoryEditorWiadomości rolnicze

Wracają stare odmiany jabłoni

15.09.2021., 18:09h
Obecnie na rynku znajdujemy wiele odmian, a naukowcy wciąż wzbogacają ofertę. Tworzą różne krzyżówki o wyjątkowych walorach smakowych, ładnie wybarwione i pokaźnych rozmiarów. Wśród odmian uprawianych przez naszych rodziców i dziadków też znajdziemy pozycje, które zasługują na ponowne wprowadzenie do uprawy.

Jabłonie preferują gleby o przeciętnej żyzności, klasy III i IV. Pod drzewa karłowe i półkarłowe można przeznaczyć lekkie gleby gliniaste. Jeśli dysponujemy terenem, gdzie występują gleby próchnicze, średnio zwięzłe, o odczynie, który oscyluje w granicach pH 5,5–6,5, posadźmy jabłonie i cieszmy się owocami z własnego ogrodu. Jesień najbardziej sprzyja sadzeniu. Ciepłe dni i wilgotne podłoże ułatwiają przyjęcie się drzewek. Najlepsze ku temu warunki panują zwykle od początku października i trwają do listopada nim nadejdą przymrozki. Nie opóźniajmy jednak terminu, bo mimo panujących ciepłych dni drzewka nie zdążą przygotować się do nadejścia zimy.

Warto poszukać dobrego materiału nasadzeniowego w certyfikowanych szkółkach, opatrzonego etykietą, na której widnieje adres szkółki, podkładka, na której została zaszczepiona odmiana szlachetna. Oto kilka propozycji odmian, których smak pamięta się z dzieciństwa: Kosztela, Ananas Berżenicki, Beforest, Koksa pomarańczowa, Kronselska, Reneta Landsberska (doskonała również na przetwory), Malinowa Oberlandzka, Reneta Złota, Singe Tillisch, Oliwka żółta, a także jabłka niezastąpione w przetwórs...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 15:43